HomeVýstavyTiskové zprávyIvan Kafka / Míra snesitelnosti

Ivan Kafka / Míra snesitelnosti

19. 9. 2012 - GMU

Dne 4. 10. 2012 v 17.00 Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem zahájí rozsáhlý výstavní projekt Ivana Kafky (*1952). Jeho součástí budou monumentální site-specific instalace, jež ovládne téměř celý prostor galerie, a menší ohlédnutí za staršími realizacemi autora. Ivan Kafka se tak po několika letech odmlčení vrací na výtvarnou scénu s novou, o to naléhavější, realizací nazvanou Míra snesitelnosti. K vidění bude v prostorách roudnické zámecké jízdárny až do neděle 18. 11. 2012.

Dílo Ivana Kafky se dnes řadí mezi stěžejní příklady českého výtvarného umění druhé poloviny 20. století. Autor je znám především jako průkopník média land artu, interiérové instalace a konceptuálního umění v českém prostředí. Ústředním znakem jeho tvorby je řád a oslava základních geometrických principů, jež uplatňuje při zmnožování předmětů denní potřeby, či technického světa.  Svá díla prostorového charakteru vytváří s ohledem na dané místo, a proto nepřekvapí, že i pro Galerii moderního umění v Roudnici n. L. uskuteční projekt „šitý přímo na míru“.

V zadní části výstavní haly se odehraje drama v podobě laviny tří odstupňovaných hrotitých horizontů sestávajících z červeno-bílé výstražné pásky. Té jako by nestačila trajektorie svislého toku, a proto se rozhodla rozutéct do celého objemu klenby. Signalizačními barvami, mohutností měřítka i expresívní dynamikou rozbíhavých paprsků nám Ivan Kafka nabízí prostředí zkoumající limity lidské únosnosti. Instalací nazvanou Míra snesitelnosti mimo jiné poukáže na problematiku současných společensko-politických poměrů.

Současně s všudypřítomnou invazí poletujících červeno-bílých linií se na konci stálé expozice představí ve fotografiích i starší autorské projekty, založené na obdobném principu výstavby obřích objektů a multiplikace signalizačních útvarů v podobě kuželů, větrných rukávů, větrníků a jiných předmětů všedního života. Připomenuty zde budou i Kafkovy nejmenší práce – papírové skládací objekty do obálek z let 1983–2012 –¬ a jejich souvztažnost ke genezi instalace. Ve foyer galerie budou naopak k vidění pozoruhodné realizace vytvořené v přírodě – cyklus Lesních koberců pro náhodné houbaře z let 1993–1999.

Velkolepý projekt předvede Ivana Kafku nejen jako významného propagátora netradičních médií a konceptuálních přístupů, ale také jako aktivního umělce – „krotitele“ vymezeného prostoru i konstruktivního kritika poklesků a masového chování společnosti –, který do své tvorby dokáže odvážným způsobem zapojit i humor a ironii.

Magdalena Deverová

Vernisáž se koná 4. 10. 2012 v 17. 00 v Galerii moderního umění v Roudnici nad Labem, Očkova 5. Úvodní slovo pronese Magdalena Deverová, kurátorka sbírky kresby, grafiky a užitého umění GMU v Roudnici nad Labem. V hudebním programu přednesou žáci ZUŠ v Roudnici nad Labem pod vedením Mileny Salačové skladby Astora Pizzolly: Libertango (duo akordeonů), Chau Paris (sólo, akordeon), La Fortezza Dei Grande Perché (akordeon, klarinet), Ave Maria (duo akordeonů, flétna).

Výstavu podpořilo Ministerstvo kultury ČR.

Výstava bude pro veřejnost otevřena od 5. 10. do 18. 11. 2012, denně od 10.00–12.00, 13.00–17.00 s výjimkou pondělí.

Autor výstavy: Mgr. Magdalena Deverová, kurátorka sbírky kresby, grafiky a užitého umění GMU v Roudnici nad Labem
Výstavu Ivan Kafka / Míra snesitelnosti, která je součástí volného cyklu Osobnosti, doprovází katalog s barevnými reprodukcemi a textem Magdaleny Deverové. Vydala jej GMU v Roudnici nad Labem.

Doprovodné programy k výstavě sledujte na www.galerieroudnice.cz

Kontakt pro novináře:
Jaroslava Michalcová