english
HomeAkceGalerijní den a nocGalerijní den a noc 2009

Kontakt

Galerie moderního umění
v Roudnici nad Labem
Očkova 5
413 01 Roudnice n. L.

tel.: + 420 416 837 301
galerie@galerieroudnice.cz

img

Galerijní den a noc 2009

1. galerijní den a noc v pátek 22. května 2009 od 10.00 do 22.00 hodin

V naší galerii jsme pro Vás připravili tuto akci poprvé, ale doufáme, že ne naposledy. Naším cílem bylo přilákat všechny stálé návštěvníky, ale samozřejmě především ty, kteří si ještě v běžném životě cestu do galerie nenašli. Při této příležitosti nás navštívilo více než 800 návštěvníků.

Od pátečního rána 22. května do galerie proudily děti z mateřských i základních škol, aby nám pomohly zaplnit  bývalou jízdárnu stádem koní. Inspirováni výstavou Moniky Havlíčkové Hippodrom se pokoušely  vytvořit plastiky i kresby. Koně se dostali i před galerii - sochy z novinového papíru obsadily trávník, přístupovou cestu a prostor před galerií děti vyzdobily křídami. Výtvarný ateliér fungoval až do pozdních hodin, tvořili děti i dospělí. V 16 hodin se výuky ujala sochařka Monika Havlíčková, která všem zájemcům předvedla, jak vznikají malé voskové modely budoucích velkých soch. Komu nestačilo tvoření v galerii, vydal se do litografické dílny Kubík, kde byla pro všechny připravena možnost vlastního tisku litografie.

V odpoledních a večerních hodinách se galerie proměnila v jednu velkou scénu, na níž se střídaly různé žánry umění. Návštěvníci se seznámili s tanečním souborem Bengha čhaja z Farní charity, dále s mladou nadějnou klavíristkou Olgou Snášelovou, která zahrála klavírní koncert se skladbami Edvarda Griega, Ludwiga van Beethovena, Bohuslava Martinů a FrederykaChopina.

A pak již přišlo na řadu divadlo. Soubor Buchty a loutky z Prahy přivezl svůj Divadelní automat - diváci si vybírali ve stálé expozici galerie názvy výtvarných děl a herci je ve svém automatu ztvárnili podle svých představ. Do představení se s velkým nadšením zapojili všichni, včetně malých dětí.

V 19 hodin vystoupilo pěvecké trio Proměny ve složení: Pavlína Matiová, Jitka Matiová a Lucie Balážová, které od všech posluchačů sklidilo velký potlesk. Pak přišel znovu na řadu malý koncert Olgy Snášelové a představení Buchet a loutek. Galerijní noc jsme ukončili promítáním „kultovního filmu" pro mladé „Chcípáci", který byl natočen v produkci souboru Buchty a loutky. Atmosféru galerijní noci dotvořilo umění mistra barmana Petra Vopálenského, který pro naši instituci připravil specielní nápoj Gallery Night.

Samozřejmě bychom se při přípravě a organizaci této akce neobešli bez pomoci.
Poprvé jsme spolupracovali s takovým počtem dobrovolníků, jimž velmi děkujeme. Velký dík patří také partnerským institucím, kteří přispěly ke zdaru akce. Jsou to Farní charita v Roudnici nad Labem, O.S. Perspektiva z Roudnice nad Labem, Studio OÁZA z Prahy a litografická dílna Kubík O.S. Poděkování si zaslouží i obě vystavující umělkyně, které se aktivně galerijní noci zúčastnily - Monika Havlíčková a Iva Mašínová.

Jsme rádi, že záštitu nad 1. Galerijní dnem a nocí převzalo Město Roudnice nad Labem a již nyní se těšíme na jubilejní rok 2010, kdy se galerijní noc v rámci oslav svého 100. výročí založení přenese do roku 1910.

 
 
youtubeGalerie blog
Tel: 416 837 301
E-mail: galerie@galerieroudnice.cz

Mapa stránek
© 2012  Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem
- Očkova 5,  413 01 Roudnice nad Labem

 Webdesign saKra, realizace Michal Ševčík